Sinds enkele jaren bestaat er een efficiënte en veilige behandeling voor DES-patiënten van het Evaporative Dry Eye (meer dan 80% van de droge oogpatiënten behoren tot deze groep!). Een IPL-behandeling behandelt de oorzaak van het DES en leidt vaak tot een definitieve genezing.
Met een IPL-behandeling wordt de Meibomklierfunctie gereactiveerd:

Een Xenon-lichttherapiebron stimuleert de Meiboomkliertjes in de oogleden.
Hierdoor neemt de lipidenproductie (buitenste traanlaag) toe.
De buitenste lipidentraalaag voorkomt de traanverdaming, wat de voornaamste oorzaak is van het DES (Dry Eye syndrome).
Een IPL-behandeling is pijnloos en neemt slechts enkele minuten in beslag.
Doorgaans worden (minstens) drie sessies uitgevoerd.

Resultaten:

Een retrospectieve studie toont 77% verbetering van de Meibomiusklierfunctie en 89% verbetering van de Droge Oogklachten wanneer IPL gecombineerd wordt met manuele Meiboomklierexpressie ( bron: DEWS II , DRY EYE WORKSHOP,  overkoepelend internationale commissie Droge Ogen)

Een IPL behandeling ( of OPE, Optimal Powe Energy) wordt in sommige centra gecombineerd met een LTTT ( Low Level Laser Techniek).

Bij LLLT worden de Meibomiuskliertjes direct behandeld door endogene stimultane verwarming van de bovenste- en onderste oogleden.

Dit gedeelte van de behandeling  (duurt ongeveer 15 min.) verhoogt de efficiëntie van IPL.  Een combinatie van beide technieken zou betere resultaten geven.

Deze behandelingen wordt enkel toegepast in gespecialiseerde centra.

Een IPL(OPE)/LLLT behandeling wordt tot op heden niet vergoedt door het ziekenfonds. Tussenkomst van het ziekenfonds loopt in ons land immers vaak achter bij nieuwe toepassingen.